Jan figel: chef lege dozen of dozen vol ideen?
Door: Rogier Elshout, JV EZ
Blijf op de hoogte en volg Michaela
22 September 2007 | Portugal, Lissabon
De Europese Commissie is zeg maar de Europese regering. Vroeger hadden sommige landen wel twee commissarissen omdat er veel te regelen is. Maar de EU werd groter, en nu heeft elk land er nog maar 1. En eigenlijk is er niet genoeg werk voor 27 mannen en vrouwen. En dan is het ook nog eens niet eerlijk verdeeld. Neelie Kroes (Nederland) mag miljoenen aan boetes uitdelen aan bedrijven die de boel belazeren. Peter Mandelson (Groot Britannië) mag namens alle EU landen onderhandelen in de WTO en ingrijpende handelsverdragen met andere landen sluiten. En natuurlijk Jose Barosso (Portugal), die heeft altijd het laatste woord.
Maar sommige Europese commissarissen zijn koning van Madurodam. Neem Jan Figel. In 2004 werd deze Slowaak commissaris 'Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Meertaligheid'. Dat is een hele mond vol. Maar bepaalt de EU de regels als het gaat om handel, landbouw en concurrentie, over de onderwerpen van Figel heeft de EU precies niets te zeggen. Wat de EU doet mag alleen maar aanvullend zijn op wat de lidstaten doen. Hij mag dus wat grensoverschrijdende dingen doen, en adviezen geven aan landen. Die mogen dat gewoon negeren. En dan moest hij ook nog eens 'meertaligheid' afstaan aan een Roemeen toe Roemenië toetrad. Want ook Roemenië moest een lege doos hebben.
Minister Rouvoet mag er volgens sommigen wat stijfjes uitzien voor een minister van Jeugdzaken. Maar vergeleken met Jan is hij een hele toffe peer. Jan Figel kan niet jumpstylen, maakt geen grapjes en praat liever niet met jongeren. Zijn Engels klinkt als van een Sovjet schurk uit James Bond, maar dan zonder gevatte one-liners. Een zaal vol jongeren (die alleen mogen luisteren en niks vragen) spreekt hij monotoon toe over 'de ondersteunende taak van de gemeenschap waar het aankomt op de cross sectorale dialoog betreffende de positie van jongeren zoals voortvloeiend uit het verdag onverlet het primaat van de lidstaten.'
Toen hij het woord nam tijdens de slotceremonie sloot ik alvast mijn ogen voor een dutje. Ik kan al slecht tegen speeches, en na amper 3 uur slaap ben ik niet toe aan een portie saaiheid.
Maar binnen een minuut was ik klaar wakker. Want als je door zijn monotone stem en steenkolen Engels heen prikt, blijkt hij zo suf nog niet. Het komt er op neer dat alle jongeren moeten kunnen meepraten over alles dat hen aangaat. Van jeugdzorg tot werkgelegenheid en van cultuur tot millieu. En dat ze zelf de agenda mogen bepalen.
Wat hij zegt, komt uit de nieuwste medeling van de commissie aan de lidstaten over jeugdbeleid. Officieel stelt die geen reet voor. Het is niet meer dan een advies aan de landen. Maar voor veel landen, waaronder Nederland, zijn het nogal vooruitstrevende ideeën. En dan moet je bedenken dat een paar jaar geleden jongeren in de EU helemaal niks te vertellen hadden. Als een TGV haalt Europa de landen in als het gaat om jongeren serieus nemen en kansen geven.
Ik zit naast twee mensen van het ministerie van minister Rouvoet, die aandachtig luisteren en nauwkeurig aantekeningen maken. We zijn het erover eens dat we nog maar eens goed naar de voorstellen moeten kijken wat we er mee kunnen. Jan Figel is dan een saaie kerel en wel een beetje chef lege dozen en hij mag dan lekker roepen omdat het toch vrijblijvend is, het blijkt maar weer dat het soms toch echt meer om de inhoud dan de verpakking gaat. Morgen gaan we zijn document er maar eens bijpakken om te kijken hoe we zijn ideeën in Nederland waar kunnen maken.